fbpx

Náš partner, společnost VONDOM 18. září představila svoji vizi k udržitelné budoucnosti. Pojmenovala danou vizi jako VONDOM REVOLUTION. Tato filosofie je založená na vytváření zážitků, které zanechávají dojem o planetě a různě přispívají společnosti. Něco jedinečného a prospěšného. A tak mění naše životy a dělají je zdravější a příjemnější.

Prezentace proběhla v historickém uměleckém centru v Bombas Gens ve Valencii. Kde značka představila svoji vizi a objasnila, že VONDOM není jen odkazem na inovace a styl, ale že firma chápe svou odpovědnost pře planetou a musí se starat o budoucnost dalších generací.

Cíle žídlí ze 100% recyklovaného plastu

Cílem tohoto nábytku je přispět k čištění moří a pobřeží. A přeměnit vyřazené plasty na exkluzivní a nadčasové kousky. Jasný závazek k udržitelnému designu, s nímž se Vondom snaží být průkopníkem v ekologicky inteligentním průmyslu. Jak uvedla marketingová ředitelka VONDOM Michelle Poonová: „Rádi bychom nabídli více než jen designový nábytek. Naším cílem je vyrábět plastové kousky ze 100% recyklovaného plastu z moře. A snažíme se být průkopníky v této oblasti.

Rádi bychom nabídli více než jen designový nábytek. Naším cílem je vyrábět plastové kousky ze 100% recyklovaného plastu z moře. A snažíme se být průkopníky v této oblasti.

Společnost VONDOM začala svoji transformaci kolekcí Ibiza, jejíž designerem je Eugeni Quitllet. Během své prezentace Eugeni Quitllet zdůraznil důležitost péče o přírodu, jak je důležité ji chránit a starat se o ni: „Všechny mé nápady pocházejí ze světla a moře, stejně jako život…“

Design židlí ze 100% recyklovaného plastu

Židle této kolekce byly inspirované dětstvím designera na idylickém ostrově. Ony stejně jako jeho vzpomínky vytrvají v čase a bojují o sen o vytvoření lepšího světa.

Kolekce Ibiza ze 100% recyklovaného plastu zahrnuje sofistikovaný stůl, židle, křesla a relaxační lehátka. Každý z nich byl navržen jak pro venkovní, tak i vnitřní použití, ať už je umístěn na slunci, u bazénu nebo v jídelně. Nábytek je k dispozici v černé, bílé nebo ecru barvách. Díky proslulé filosofie estetické lehkosti od Eugeniho Quitlleta, je nábytek vybaven zakřivenými liniemi, které vypadají jako štíhlé sochy. Odhalují elegantní siluety, které vypadají pohodlně, stejně i stylově. Navíc židle Ibiza dostala cenu NYCxDESIGN jako nejlepší design v kategorii „Outdoor Collection“.

Pokoušení výrobit židle ze 100% recyklovaného plastu

Plast je praktický, lehký, robustní a v dnešní době snad nejpoužívanější materiál, který se stal v 60. a 70. letech minulého století pro průmysl i spotřebitele revolučním. Mezi jeho přednosti patří jeho snadná tvarovatelnost, ale i nízké náklady na výrobu. Proto je také populární u designérů.

I když se stále více obyvatel naší planety snaží snižovat svou plastovou stopu, je okolo nás tento téměř nerozložitelný materiál i tak v hojné míře. Každý Dán ročně vyprodukuje 72 kg plastového odpadu, z něhož je recyklován pouze zlomek, většina pak míří do spaloven. Přesto má recyklace plastů slibnou budoucnost.

I nábytkářský průmyslu se snaží zabývat otázkou otázkou recyklace plastů. Mezi průkopníky patří severské země, konkrétně pak dánská firma HOUE Denmark, která se chopila obsahu žlutého kontejneru a společně se specialisty vyvinuli metodu, pomocí které mohou plastový odpad zpracovávat přímo v Dánsku. Výsledkem je pohodlná designová židle, kterou navrhl designer Thomas Pedersen.

Problém židlí z recyklovaného plastu

Hlavní problém židlí z recyklovaných materiálů je křehkost. Bohužel jenom tyto dvě předhozí židle mohou konkurovat s obyčejným plastem nebo překližkou.

Jinak norská společnost NCP společně s designery z Snøhetta představili židli S-1500, která je také vyrobena ze 100% recyklovaného plastu, ale z Norska.  Rám židle je z recyklované norské oceli. Židle S-1500 je redesignem klasické židle Bendt Winge R-48, vyráběné také společností NCP. Cílem je inspirovat velká průmyslová odvětví, aby se změnila v tom, jak vyrábějí a znovu používají nadbytečné materiály, a zapojit mladší generace prostřednictvím produktu, kterého se mohou v každodenním životě dotknout.

VONDOM, Snøhetta a HOUE nejsou jediny společností, které se snaží přeměnit oceánové plasty na produkty našeho každodenního života. Nábytkové společnosti jako Yardbird a Vepa nabízejí jednotky z ocelového plastu. Např. v roce 2018 Ikea oznámila plány na zabudování ocelového plastu do potrubí svého nábytku. A Adidas byl v tomto prostoru prvním průkopníkem a díky své řadě tenisek Parley změnil odpad z oceánu na výkonnou obuv.

Neměli bychom zjišťovat, kdo byl první. Ale pochopit, že je čas správně používat recyklované materiály a nedělat z toho marketing.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *