fbpx

Nákup pohovky je jednou z nejdůležitějších investic, které pravděpodobně učiníte pro svůj obývací prostor. Ať už se stěhujete do nového domova nebo vybavujete současný pokoj novým nábytkem, měli byste si koupit tu správnou pohovku pro váš obývák.

Existuje mnoho možností, jak si vybrat. Když půjdete do obchodu nebo bude procházet katalogy, zjistíte, že existuje nekonečná řada pohovek, ze kterých si můžete vybrat. Každá má vlastní design, konstrukci, do konce i účel. Můžete si dokonce objednat pohovky online, než byste ji viděli.

Pokud nemáte jasnou představu o tom, jakou pohovku chcete koupit, přečtete si tento článek do konce. Ušetří Vám drahocenný čas a peníze.

Velikost pohovky

Dostaňte metr a ujistěte se, jaký maximální rozměr pohovky se vejde do vašeho prostoru. Také zkontrolujte rozměry všech dveří a schodišť kolem pohovky, kterými se musíte procházet, abyste se dostali k sedačce. Pokud je přístup omezen, budete možná muset zvolit trochu menší velikost, než byste chtěli, anebo zvolit modulární design. Tento design dovoluje různě kombinovat jednotlivé díly pohovky a získat takovou velikost a tvar pohovky, které vám budou vyhovovat.

Zvažte výšku a hloubku sedadla. Pro vyšší lidi je nejlepší mít hlubší sedák. Pokud zjistíte, že je to těžky zvednout se ze sedící pozice, zkuste kratší sedadlo.

Styl pohovky

Zvažte, který styl se nejlépe hodí Vám. Dnes trh nabízí nekonečné množství stylů a barev. Budete na této pohovce jenom sedět? Nebo také ležet? Jaké je design ve vašem pokoji?

Začnete barvami. Pohovka by měla mít stejnou barvu jako křesla. Na druhou stranu nemusí, pokud máte v úmyslu vytvořit atmosféru chaosu (eklektický styl). Když v vašem pokoje převažuje minimalismus, má smysl zvolit černou nebo bílou barvu.

Samozřejmě pohovka může být i v jiných stylech. Skandinávský, retro, vintage, provence, venkovský, minimalistický, industriální, moderní, rustikální, orientální.

Pár ukázek pro vaši inspiraci ohledně stylu pohovky

Klassická britská verze pohovky. Do konce z stylu této pohovky začal nový styl, který se jmenuje stejně – Chesterfield styl. Styl Chesterfield zajistí, že ji určitě nikdo nepřehlédne, např. pohovka od Sandalyeci.

Chesterfield POHOVKA zajistí, že ji určitě nikdo nepřehlédne.

Nebo sedačka ve venkovském stylu, která by se hodila i na terasu. Dřevěné prvky, které jsou zhotoveny z masivniho bukoveho dřeva, přidávají pohovce ten správný spirit. Barvu moreni dreva a potah si můžete zvolit jakékoliv.

sedačka ve venkovském stylu, která by se hodila i na terasu

Čalounění

Samozřejmě musíte zvolit ten nejlépe hodící materiál pro svou pohovku. Jak na to?

Asi už tušíte, že čalounění pohovky může být vyrobeny z mnoha tkanin. Některé z nich jsou hedvábí, bavlna, mikrovlákna, syntetické látky, koženka, kůže, plachtovina a další. Např. hedvábí dodává pohovce jemný a bohatý vzhled, ale s tímto materiálem budete mít více starostí než s ostatními. Moderní syntetické látky dělají pohovku atraktivní a tyto látky se snadno čistí. Kožené nebo koženkové pohovky přidávají místnosti moderní vzhled a na trhu jsou k dispozici v široké škále jak barev, tak i vzorů.

Pokud budete používat pohovku na zahrádce, tak určitě zvolte syntetické látky, plachtovinu nebo kvalitní koženku pro venkovní použití. Máte-li doma mazlíčka, zvolte mikrovlákna nebo odolní proti ušpinení syntetickou látku. Jinak BIO bavlna zůstává tou nejlepší volbou jak pro vaše zdraví, tak i na udržitelnost.

Latky Home & Horeca Pohovka

Rám sedačky

Kvalita pohovky závisí také i na kvalitě její rámu. Dřevěný rám je považován za nejlepší, protože je dost robustní, aby vydržel dlouhou dobu. Zkontrolujte spoje a rohy rámu. Pohovka může být také i s kovovým rámem, který je dostatečně silný. Vyhněte se nákupu rámů, které jsou vyrobené z dřevotřískové desky nebo překližky, protože mají tendenci pod vysokou zátěží praskat.

Cena sedačky

Kolik průměrně stojí pohovka? Stojí Má-li smysl kupovat dražší modely?

Plaťte za kvalitu. Kvalita pohovky závisí na její rámu, odpružení a polstrování pohovky. Polštáře by si měly zachovat svůj tvar, i když někdo sedí na nich. Pohovka by neměla měnit formu, když se někdo postaví na ni. Také rám sedačky byste neměli cítit přes polstrování.

Většinou firmy v Česku mají v nabídce dost nekvalitní pohovky z Činy, u nichž do konce najdete i rám, který je vyroben z plastu. Potkáte také i společnosti, které dle jejich webu mají všechno skladem, ale jakmile objednáte a zaplatíte za ten nábytek, zjistíte, že musíte čekat půlroku, až toto zboží dorazí do ČR.
Na druhou stranu na trhu jsou firmy, které nabízejí kvalitní sedačky s dodáním do měsíce, za vyšší cenu, ale se zárukou. V takovém případě je to na Vás, jestli chcete utratit míň peněz a čekat, nebo teď zaplatíte více peněz a máte záruku, že pohovka dorazí do Česka.

Dvoumístný, třímístný nebo dokonce čtyřmístný gauč se dvěma odpovídajícími jemu křesly

Sety gauč + křesla

Zvažte set pohovka plus dvě křesla, pokud upřednostňujete tradiční styly nábytku. Dvoumístný, třímístný nebo dokonce čtyřmístný gauč se dvěma odpovídajícími jemu křesly jsou v mnoha domácnostech běžnou volbou. Navíc showroomy nabízí vždycky na dané sety slevy. Díky tomu, že společnost ví, že může objednat více jednotek najednou, tak její dopravní náklady klesají a obrat se zvyšuje. Taková strategie má i vlastní název „Win-Win“. Klient utratí miň na jednotku a společnost sníží výdaje.

Jak se zbavit staré sedačky?

Některé obchody vám odvezou váš starý gauč, pokud kupujete nový od nich. Vždycky se ptejte na takovou možnost.

Je možné také, že vám dají kredit na vrub nového nábytku, nebo se mohou jednoduše dohodnout na odstranění starého gauče jako pobídky ke koupi nového nábytku. Použitý gauč, i když je dobře zkonstruovaný a ve slušném stavu, není zajímavý pro obchod, protože přečalounit nábytek stojí skoro stejně jako koupit nový. Ale na druhou stranu showroom bude ochoten, abyste koupili nový a oni recyklují starý nábytek nebo pošlou ho na svůj sklad.

Summa summarum

Když půjdete do obchodu nebo bude procházet katalogy s cílem koupit novou pohovku, první věc, kterou musíte udělat, tak je to zvolit design. Potom si nastavíte rozměry a rám sedačky, pak zvolíte materiál čalounění dle svých účelu.
Nebojte se utratit více peněz. Jistota je jistota. A vždycky se ptejte na termíny a možnosti dopravy i na odvoz starého nábytku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *